5 weken als “als actor in training” bij de meester van de Comedie Jango Edwards!

In Performance by jugglingjay

Op 30 augustus is het zo ver, mijn reis naar Barcelona om 5 weken te trainen bij de beste docenten beschikbaar gaat starten.Het voorbereide telefoongesprek met Jango begon met de legendarische woorden “Jeroen, you have to now, I hate jugglers”. Je kan je dus wel voorstellen dat ik met wat knikkende knieën het kleine theatertje La factoria DiMo in Barcelona binnen stapte.
En toen was het gestart, 5 weken trainen met enkele van de grootste der aarde op het gebied van Clowns, Mime en theater. Starten om 9:00 uur en iedere dag werken tot 19:00 uur. Daarna shows kijken van de docenten en andere leden van The Last Funny Laugh Familie.We starten met een groep van 18 leerlingen uit de hele wereld, van Chili, Colombia, Brazilië tot Verenigde staten, Frankrijk, Italië en Rusland. Kortom een gemêleerde groep van actrices, professionele clowns, en straatartiesten. Allemaal geïnteresseerd om een stap dichter te komen bij de clown in henzelf.Onder de bezielende leiding van Jango Edwards zijn we gestart aan een reis die mij nog lang zal bij blijven en inspireren.De eerste week was David Larible onze gastdocent. Als lid van de familie leerde hij ons dat zelfs hij, als een van de grootste clowns van dit moment, de tijd neemt om zijn tournee te onderbreken en leerlingen te helpen.Veel praktische oefeningen, leuke anekdotes en vraag momenten waren de manier om van deze grootheid te leren.De tweede week stond in het teken van mime. Niemand minder dan Nola Rea was uit Engeland overgekomen om ons de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Dat is bijzonder, een 73 jarige Australische dame uit Londen die je leert om soepel te zijn in de vingers, benen, denken en eigenlijk soepel te zijn in je hele lichaam. Geen moment zonder oefeningen, double take, de trap op, de trap af, glas inschenken en alles in Mime.De derde week was onze docent Knut Ostradal uit Noorwegen. Wat is er veel te leren uit de comedia del Arte. Maskers, rol verdelingen en vooral duidelijke/ heldere taken voor iedereen die op het podium staat.Slapstick en Voudeville knock about werd in de vierde week gegeven door Ira Seidenstein. Ira wordt door Cirque du Soleil ingehuurd om de artiesten extra training te geven en deze week waren wij de artiesten. We hebben geleerd elkaar op podium te slaan, basishoudingen en veel achterliggende theorie.In de laatste week werd het tijd om te werken aan onze eigen nummers en de Fools Brothers uit Wenen hebben ons nog volgepropt met allerlei magic trips en andere gags.
Tijdens dit toch al intensieve programma was er iedere donderdag een voorstelling van een eerder gemaakte show, iedere zondag een voorstelling van een van de Master teachers en natuurlijk onze eigen shows. Iedere zaterdag was gevuld met repetities voor de groepsnummers tijdens de cabaret Cabron voorstelling in het Almazen theater.
Ruim 260 uur ervaring verder kijk ik terug op een levenservaring waar ik nog lang uit zal kunnen putten én misschien nog wel het leukste mijn enthousiasme en interesse in het clownsvak is zeker gewekt.
Misschien dat mijn familie toch nog niet zo gek is, 26 jaar geleden zij een van mijn tantes tegen mijn vader “komt die clown ook weer?”