Recensie van het Festival Fabriek Magnifique in Veghel

In Jeroen's nieuws by Dutchjuggler

In het kleinste restaurant van Nederland vliegen de preien door de lucht. Dit en andere pareltjes van Fabriek Magnifique

Dank aan Brabants Dagblad en onderstaande verslaggevers:Franka Willems-Netten, Kirsten Rietbergen, Philip van den Brand 24-07-22, 09:25Laatste update: 24-07-22, 17:36

VEGHEL – In Chez Cirqurant, het kleinste restaurant van Nederland, vliegen de preien en uien door de lucht. Want Jeroen van der Lee is niet alleen kok, maar ook jongleur. Hij is een van de vele kleine bijzondere verrassingen van Fabriek Magnifique. 

Wat was het druk, vooral op zaterdagavond, op de grote podia in het Julianapark en op de Noordkade. Bij de Diana Ross-tribute van Giovanca bijvoorbeeld, en de tributes aan Doe Maar en Abba op de Noordkade. Maar wat Fabriek Magnifique ook zo leuk maakt, zijn de kleine acts, waar je als je niet goed oplet zomaar aan voorbij kunt lopen. 

Luchtacrobatiek

Terwijl veel mensen zaterdagavond gegrepen werden door de prachtige uitvoering van de opera Cavaleria Rusticana, door het Philharmonisch Orkest Den Bosch, de Bossche Opera en de Osse Opera, trad Mila Bauwmann iets verderop in het park op met haar luchtacrobatiek.

image

Publiek staat en zit rondom Mila Bauwmann uit Den Haag terwijl ze zich in doeken wikkelt, het zogenaamde aerial silk. Ze is van circus Rotjeknor uit Rotterdam en beoefent de luchtacrobatiek met doeken al tien jaar. ,,Het geeft me vrijheid. Je kunt zo bewegingen maken die je normaal niet kunt”, legt ze uit. Het is  technisch moeilijk om te leren, zegt ze. Hester Meijer (11) doet ook aan luchtacrobatiek en staat er vol bewondering naar te kijken. ,,Ik wil ook wel zo goed worden. Ik doe het nu een jaar”, vertelt ze. ,,Ik kan alleen nog maar bewegingen doen als er ’n knoop in het doek zit. Het is moeilijk om te doen hoor. Je moet het ook durven.” 

Het thema Tijd is op meerdere plaatsen zichtbaar

In de Parklaan hangen foto’s op van Fotoclub Veghel, allemaal over het thema ‘Tijd’ van Fabriek Magnifique. Eronder parkeren mensen hun fietsen, maar soms blijven ze even staan kijken. Mia Rooijmans en Mirjam Evers hebben samengewerkt aan twee foto’s. ,,De foto met de trapauto en tractor is een samengestelde foto. Het linker zwarte gedeelte is gemaakt in 1942 en het gekleurde rechter gedeelte in 2022. We vonden dat het thema tijd wel erg duidelijk te zien is met 80 jaar tijdsverschil”, leggen de dames uit. En Rooijmans voegt toe: ,,Mijn oudste broer zit in de trapauto en ik zit met mijn mooie jurkje op de motorkap.”